czwartek, 12 grudnia 2013

piernik niepiernik czyli swieta z dzieckiem

Każde dziecko lubi coś tworzyć. A kiedy zrobione przez niego dzieło jest doceniane, wtedy na pewno zrobi to na nim ogromne wrażenie i zaprocentuje gotowością do nowych wyzwań. Przy okazji świąt proponuję wam przepis na ciasto, które niemal od początku do końca mogą zrobić wasze pociechy. oto przepis na piernik - niepiernik.

- Cześć. Mam dzisiaj wolne przedpołudnie, może pójdziesz ze mną do sklepu meblowego? Doradzisz mi z tym łóżkiem.... - odezwała się prosząco sąsiadka Dorota.
- Może nie w tej chwili. Dzieci pieką piernik i wolałabym na wszelki wypadek pozostać w pobliżu placu boju.
- W południe może być? Nawet lepiej, bo o tej porze zazwyczaj jest dużo mniejszy ruch w sklepach. Ale muszę dzisiaj kupić to łózko choćby nie wiem co, bo się w końcu pode mną...... Czekaj, co robią chłopaki?! Piernik? Czy ty nie przesadzasz z tym przysposobieniem do życia w rodzinie? Przecież to skomplikowane ciasto! - zapaliła się Dorota
- Spokojnie. To Piernik - Niepiernik. Robi się go tak prosto, jak te twoje ulubione ciasta z torebki. Ale jaka radość z "czynienia"!
- No a miód i inne bajery? - Dorota najwyraźniej szukała słabego punktu w procesie tworzenia.
- Nie ma żadnego miodu. Właśnie na tym polega dowcip, że ciasto smakuje jak piernik, a piernikiem nie jest.
- O matko, to jakie  dodajesz składniki?

Przepis na piernik - niepiernik
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1/2 rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu (mogą być 2, jak kto lubi intensywny smak)
2 łyżki kakao
1 jajko

- No i? - Dorota z uporem drążyła dziurę w całym.
- No i wrzucasz to wszystko do malaksera, mieszasz na jednolitą masę i wylewasz na małą blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką (albo jak tam robisz po swojemu, papier itp). Nagrzewasz piekarnik na 180 stopni i pieczesz, aż boki odejdą od blachy i ciasto na wierzchu pęknie wzdłuż.
- Nie wmówisz mi, że takie COŚ smakuje jak piernik?!
- Kochana. Dodaj jeszcze garść rodzynek, możesz po upieczeniu przeciąć i posmarować powidłami.
Bomba!
P.S.
Bo to ciasto naprawdę smakuje jak piernik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz